Hieronder vindt u informatie over de verschillende relatievormen, juridische informatie en gevolgen van uit elkaar gaan.
Het beëindigen van geregistreerd partnerschap kan zowel met als zonder tussenkomst van de rechter. Wanneer u samen met uw partner besluit om uw partnerschap te beëindigen en u geen minderjarige kinderen heeft, is een rechter niet nodig. U kunt de afspraken vastleggen in een overeenkomst die u samen met een notaris of advocaat maakt.
Wanneer tussenkomst van de rechter wel noodzakelijk is, gelden dezelfde regels als bij een echtscheiding.
Op deze site van rechtspraak vindt u alle informatie en welke stappen u moet nemen.
U kunt (ongehuwd) samenwonen met of zonder een samenlevingscontract. Dit verschil is van belang wanneer u uit elkaar gaat.
Lees verderWanneer u heeft besloten te gaan scheiden, krijgt u te maken met veel verschillende vragen, zoals wat er met uw woning gebeurt na de scheiding en wat de financiële gevolgen zullen zijn.
Lees verderWanneer u uit elkaar gaat, heeft dit gevolgen voor uw leven. Als u samen kinderen heeft, heeft dit nog meer consequenties. Aan de kinderen uitleggen dat u als ouders niet meer samen wilt leven is geen gemakkelijke taak.
Lees verderHet is goed om duidelijk te hebben op welke voorwaarden u getrouwd bent. Bent u op huwelijkse voorwaarden getrouwd of bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Bij gemeenschap van goederen deelt u alles samen. Bij huwelijkse voorwaarden legt u vast welke bezittingen en schulden van u zijn en welke van uw partner. Voor beiden voorwaarden gelden andere zaken die geregeld moeten worden wanneer u gaat scheiden.
Lees verderIn een echtscheidingsconvenant kunt u afspraken met elkaar vastleggen. Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht. Vaak stelt een advocaat deze op maar u kunt dat ook zelf doen of laten doen door een notaris.
Lees verderNadat de echtscheiding is uitgesproken:
U bent nog niet klaar als de rechter uw echtscheiding heeft uitgesproken. U of uw advocaat moet de scheiding dan laten inschrijven in het register van de Burgerlijke Stand, dit kunt u doen bij uw gemeente.
Wanneer er iets is afgesproken over de verdeling van ouderdomspensioen of bijzonder nabestaandenpensioen moet u dit doorgeven aan het pensioenfonds.
Als uw ex-partner zich niet houdt aan zijn/haar alimentatieplicht kunt u de hulp inroepen van het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen). Op hun website vindt u veel informatie over wat zij voor u kunnen betekenen en wat u zelf kunt doen.
Daarnaast kan er op financieel gebied veel veranderen wanneer u opeens alleen verantwoordelijk bent voor de maandelijkse kosten. Mogelijk heeft u recht op extra inkomsten omdat u een uitkering heeft. Kijkt u voor alle belangrijke informatie hierover bij het hoofdstuk financiën.
chat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact