Onzichtbare zorgen
Soms zijn de zorgen die je hebt niet zichtbaar voor een ander; als jonge mantelzorger laat je je eigen zorgen en klachten niet duidelijk merken. Je wilt je ouders niet met nog meer problemen opzadelen. Hulp vragen is niet altijd makkelijk. Of misschien weet je niet waar je die hulp kunt krijgen.

Zorgen voor je familie
Als je jonge mantelzorger bent, neem je de zorgtaken van je ouders over. Je moet dan denken aan taken in het huishouden of de zorg voor een broertje of zusje. Je zorgt zoveel dat je ouders eigenlijk niet meer zonder jouw hulp kunnen. Deze situatie wordt ook wel 'parentificatie' genoemd. Dit betekent dat de rollen zijn omgedraaid en het kind de rol van de ouder(s) heeft overgenomen. Het kind zorgt dan dus voor zijn vader, moeder, broertje of zusje terwijl de ouders juist voor de kinderen zouden moeten zorgen.

Stress en overbelasting
Wanneer je opgroeit met ziekte en zorg in je thuissituatie heb je meer kans om overbelast en gestrest te raken door je moeilijke thuissituatie. Ook kun je meer lichamelijke en emotionele klachten krijgen door de zware (zorg)taak die op je schouders rust. Misschien zit je wel op het ROC en gaat het hierdoor niet goed met je op school. Herken je dit? Dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar hulp.  

Hulp
Er zijn verschillende organisaties die je online kunnen helpen bij je situatie. Zij bieden informatie, advies en lotgenotencontact voor jonge mantelzorgers. Hier vind je een overzicht

Wanneer je behoefte hebt aan ondersteuning en een afspraak wilt met een hulpverlener, kun je terecht bij de volgende organisaties:

Lees verder
  • Buurtteam Utrecht

    In Utrecht zijn 18 Buurtteams actief. De buurtteammedewerkers geven informatie, advies en ondersteunen je bij al je vragen. Als je ondersteuning nodig hebt, kun je dus bij het Buurtteam terecht.

    Aanbieder

  • Steunpunt Mantelzorg Utrecht

    Het Steunpunt Mantelzorg Utrecht kan je helpen door een luisterend oor te bieden en je informatie en advies te geven. Daarnaast worden er activiteitendagen georganiseerd voor mantelzorgers. Het Steunpunt Mantelzorg Utrecht is onderdeel van welzijnsorganisatie U Centraal.

    Aanbieder

1 ander vindt dit ook

Reageer op deze pagina