Onzichtbare zorgen
Soms zijn de zorgen die je hebt niet zichtbaar voor een ander; als jonge mantelzorger laat je je eigen zorgen en klachten niet duidelijk merken. Je wilt je ouders niet met nog meer problemen opzadelen. Hulp vragen is niet altijd makkelijk. Of misschien weet je niet waar je die hulp kunt krijgen.
Zorgen voor je familie
Als je jonge mantelzorger bent, neem je de zorgtaken van je ouders over. Je moet dan denken aan taken in het huishouden of de zorg voor een broertje of zusje. Je zorgt zoveel dat je ouders eigenlijk niet meer zonder jouw hulp kunnen. Deze situatie wordt ook wel 'parentificatie' genoemd. Dit betekent dat de rollen zijn omgedraaid en het kind de rol van de ouder(s) heeft overgenomen. Het kind zorgt dan dus voor zijn vader, moeder, broertje of zusje terwijl de ouders juist voor de kinderen zouden moeten zorgen.
Stress en overbelasting
Wanneer je opgroeit met ziekte en zorg in je thuissituatie heb je meer kans om overbelast en gestrest te raken door je moeilijke thuissituatie. Ook kun je meer lichamelijke en emotionele klachten krijgen door de zware (zorg)taak die op je schouders rust. Misschien zit je wel op het ROC en gaat het hierdoor niet goed met je op school. Herken je dit? Dan is het belangrijk dat je op zoek gaat naar hulp.
Hulp
Er zijn verschillende organisaties die je online kunnen helpen bij je situatie. Zij bieden informatie, advies en lotgenotencontact voor jonge mantelzorgers. Hier vind je een overzicht.
Wanneer je behoefte hebt aan ondersteuning en een afspraak wilt met een hulpverlener, kun je terecht bij de volgende organisaties:
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, het forum, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Een ander kan veel hebben aan uw ervaringen of omgekeerd. Op het forum deelt u vragen en antwoorden met andere gebruikers, zowel beroepskrachten als gewone Utrechters. Lezen mag altijd, reageren kan alleen met een inlog bij Mijn Gids. Dit forum is bedoeld voor iedereen die woont, werkt of zorgt in Utrecht.
Naar het forum
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact