Het is normaal dat mensen verschillende emoties ervaren op verschillende momenten in hun leven. Mensen met stemmingsstoornissen hebben het gevoel chronisch verdrietig (depressief) of juist manisch (ziekelijk opgewekt) te zijn.

Een stemmingsstoornis is een psychische stoornis waarbij de gemoedstoestand van iemand is verstoord. De bekendste stemmingsstoornissen zijn depressie en bipolaire stoornis.

Een depressie is een langdurige neerslachtige stemming. Andere kenmerken van een depressie zijn: weinig zin om iets te doen, weinig eetlust en moeite met concentreren. Vaak zijn er ook gedachten aan zelfmoord. 

Een bipolaire stoornis wordt ook wel een manisch-depressieve stoornis genoemd. Bij de bipolaire stoornis wisselt de stemming sterk tussen twee extremen: heel erg uitgelaten (manisch) of juist heel erg somber (depressief). 

Andere voorbeelden van stemmingsstoornissen zijn:

- Postpartum depressie (Postnatale depressie)

- Seasonal Affective Disorder (winterdepressie)

           

Lees verder
  • Lotgenotencontact

    Voor mensen met een manisch depressieve stoornis (bipolaire stoornis) bestaan verschillende lotgenotengroepen. U vindt ze online of kunt gespreksgroepen bezoeken. Lees verder

 

1 ander vindt dit ook

Reageer op deze pagina