Verslaving houdt in dat iemand afhankelijk is (fysiek en/of mentaal) geworden van een gewoonte, bepaald gedrag, of het gebruik van een middel. De meest bekende verslavingen zijn verslaving aan drugs en verslaving aan alcohol.

Naast verdovende middelen zoals drugs kunnen ook sigaretten, alcohol of medicijnen verslavend zijn.
Wanneer iemand zo afhankelijk is dat zijn leven erdoor wordt beïnvloed, dan is diegene verslaafd. Meestal is het gedrag gericht op het verkrijgen of innemen van het middel of door het handelen naar deze gewoonte (gewoonteverslaving).

Een gewoonteverslaving is een verslaving aan een handeling die voor iemand belangrijk is om zich goed te voelen of een kick te krijgen. Dit zijn enkele gewoonteverslavingen:

 

 

 

 

 

Lees verder
  • Advies en begeleiding bij verslaving

    Het kan zijn dat uw verslaving uw leven zodanig beïnvloedt dat u er vanaf wilt komen. Soms lukt het echter niet om dit te bereiken zonder hulp van een ander. In dat geval heeft u professionele hulp nodig. Lees verder Bekijk de aanbieders
  • Gespreksgroepen

    Wie weet beter wat u meemaakt dan mensen in dezelfde situatie? Dat is de waarde van gespreksgroepen (ook wel lotgenotencontact genoemd). Vanuit verschillende organisaties worden gespreksgroepen georganiseerd voor mensen met een verslaving en/of hun netwerk. Bekijk de aanbieders

 

1 ander vindt dit ook

Reageer op deze pagina