Als u veel thuis bent, wilt u er misschien graag eens op uit. Als u in uw omgeving niemand hebt die daar tijd voor heeft, kan een vrijwilliger worden ingeschakeld die met u op pad gaat. Dat kan voor een korte of langere periode.
De vrijwilligers van de Algemene Hulpdienst helpen mensen die door ziekte of beperking, hoge leeftijd of een gebrek aan sociale contacten zelf niet alles meer kunnen én geen geld hebben om mensen in te huren. De hulp bestaat bijvoorbeeld uit boodschappen doen of kleine klussen, contact, begeleiding en vervoer naar arts of ziekenhuis. De hulp is gratis, wel wordt soms reiskostenvergoeding gevraagd. Na een telefonisch intakegesprek kan de Hulpdienst voor u op zoek naar een vrijwilliger.
De Wilg is een vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking. Wekelijks biedt de Wilg verschillende activiteiten gericht op vrije tijd.
Al 70 jaar vormt het regelmatig bezoeken van mensen met een lichamelijke beperking het hart van de Zonnebloem. Het bezoek richt zich vooral op mensen die door gevorderde leeftijd, ziekte of beperking weinig buiten de deur komen. Als het sociale leven zich op enkele tientallen vierkante meters afspeelt, ligt eenzaamheid en zelfs sociaal isolement op de loer. De Zonnebloemvrijwilligers proberen dat te voorkomen door de buitenwereld bij mensen binnen te brengen. Maar ook door samen buitenshuis individueel of met meerdere deelnemers tegelijkertijd leuke activiteiten te ondernemen. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Ook bieden zij de mogelijkheid om de aangepaste Zonnebloemauto één of meerdere aaneengesloten dagen op pad te gaan. In Utrecht zijn daarvoor ruim 100 vrijwilligers actief.
Handjehelpen zorgt voor een passende koppeling tussen kinderen en volwassenen met een beperking en vrijwilligers of stagiairs, die hun maatschappelijke betrokkenheid willen omzetten in daden. De ondersteuning vindt plaats in de thuissituatie. Het uitgangspunt is altijd de behoefte van de hulpvrager. Handjehelpen biedt hulp aan:
Iedereen is welkom om zich aan te melden met een hulpvraag.
Bijna een kwart van alle Nederlanders voelt zich eenzaam. Doordat hun sociale netwerkt steeds kleiner wordt, zijn dit vaak oudere mensen. Soms zijn het mensen die door ziekte of door een verhuizing niet in staat zijn om contacten aan te gaan en te onderhouden. De vrijwilligers gaan wekelijks of tweewekelijks langs bij mensen die graag bezoek willen krijgen. Overdag, 's avonds of in het weekeinde. Ze drinken een kopje koffie of thee, maken een praatje of als iemand dat wil, een wandelingetje.
In de wijk Leidsche Rijn is er een speciaal huisbezoek project gestart voor 75+-ers. Zowel de deelnemer als de vrijwilliger zijn beide 75+ en komen uit de wijk Leidsche Rijn.
Stichting Plusbus Erop Uit biedt vervoer aan zelfstandig wonende 55-plussers uit Vleuten - De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn. Plusbus Erop Uit organiseert dagjes uit. U wordt thuis opgehaald en teruggebracht. De Plusbus is bedoeld voor mensen die moeilijk zelf kunnen reizen en/of behoefte hebben aan sociaal contact. De Plusbus rijdt vrijwel iedere dag van de week en wordt gerund door vrijwilligers. In de bus is ruimte voor rolstoelen en rollators. Als u begeleiding nodig hebt bij het lopen of duwen van de rolstoel moet u dat vertellen als u zich aanmeldt. Een gastvrouw of -heer kan u dan begeleiden. Naast de prijs per rit betaalt u een jaarlijkse bijdrage van 15 euro per persoon om de ritprijzen zo laag mogelijk te houden.
Door het project jong+oud=goud worden senioren en studenten met elkaar in contact gebracht. De student richt zicht vervolgens een jaar lang minimaal 6 uur per maand, op de zelfredzaamheid van de senior. Zij doen waar de senior behoefte aan heeft: oefenen op de computer, internet gebruiken, een wandeling maken enz.
chat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact