Migranten, vluchtelingen en asielzoekers worden in Nederland vertegenwoordigd door vele belangenorganisaties, die gericht zijn op zowel de overheid, de politiek, (landelijke) organisaties als het publiek.
LSMO is in 1996 begonnen als een initiatiefgroep van vertegenwoordigers van verschillende instellingen, met als belangrijkste doel het bevorderen van zorg en welzijn van Molukse ouderen. Inmiddels is LSMO uitgegroeid tot een netwerkorganisatie waarin professionals en vrijwilligers van verschillende lokale, regionale en landelijke instellingen samenwerken.
MOBiN staat voor Marokkaanse Ouderen Bond in Nederland. MOBiN is een landelijke ouderenorganisatie die in 2010 is opgericht met als doel de belangen van Marokkaanse ouderen te behartigen. Daarnaast stimuleert MOBiN de participatie van Marokkaanse ouderen in de Nederlandse samenleving.
NEHOB staat voor Nederlandse Hindoe Ouderenbond. Veel Hindoestaanse ouderen van nu zijn Surinaams-Hindoestaanse migranten die met name in de jaren zeventig naar Nederland zijn gekomen. Zij ervaren het oud worden in Nederland als het 'oud worden in een vreemd land'.
De Nisbo is een vereniging die een brug vormt tussen oudere migranten en de Nederlandse samenleving. Het hoofddoel van de Nisbo is om oudere migranten zo goed mogelijk te ondersteunen bij de wensen, behoeften en knelpinten die zij ervaren bij deelname in de Nederlandse samenleving.
Het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) is opgericht met het doel om alle allochtone ouderen te vertegenwoordigen, zodat een sterke landelijke belangenbehartiging ontstaat.
Het NMI helpt migranten en erkende vluchtelingen een antwoord te krijgen op de vraag: ‘Blijf ik in Nederland of ga ik terug naar het land waar ik vandaan kom?'
chat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact