Actualiteiten
-
Corona
-
Hulp aan Oekraïense vluchtelingen
De gemeente Utrecht heeft alle lokale en landelijke initiatieven op het gebied van hulp en ondersteuning voor Oekraïense vluchtelingen gebundeld. Op de website van de gemeente Utrecht vindt u een overzicht van het Utrechts én landelijk hulpaanbod op het gebied van onder andere huisvesting, onderwijs, werk en inkomen.
-
Energiekosten
> klik hier voor de checklist energiekosten <
Vergoeding
Huishoudens met een inkomen tot 150% van het sociaal minimum kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding van € 1300 van de gemeente. U krijgt dit bedrag automatisch uitbetaald als u een bijstandsuitkering hebt van de gemeente.
Hebt u een U-pas? Dan kunt u een verkorte aanvraag doen. Hebt u geen U-pas of bijstandsuitkering van de gemeente, maar wel een inkomen tot 150% van het sociaal minimum? Dan kunt u zelf een aanvraag doen. Het aanvraagformulier staat op de website van de gemeente. Als u een aanvraag indient, hoeft u geen bewijs te hebben dat uw energiekosten zijn gestegen. Uw inkomen wordt wel gecontroleerd.
Hebt u een inkomen tot 200% van het sociaal minimum? Of is € 1300 niet genoeg om de gestegen kosten te betalen? Dan kunt u de aanvullende energievergoeding aanvragen of individuele bijzondere bijstand aanvragen. De gemeente vraagt dan wel veel bewijsstukken om de gestegen kosten en de draagkracht te berekenen.
Hulp en advies
Voor hulp bij het aanvragen van tegemoetkomingen, het verklaren en voorkomen van hoge rekeningen of advies kunt u terecht bij De Geldzaak of de Sociaal Raadslieden in het buurtteam.
Besparen
Inwoners van Utrecht komen in aanmerking voor een gratis energiebesparingsadvies en bijbehorende Energiebox met besparingsproducten. Daarnaast kunt u terecht bij de energieambassadeurs van Energie-U, kijk voor meer informatie op: www.energie-u.nl
-
Wegwijzer voor Utrechtse gezinnen met weinig geld
Vers van de pers: een Wegwijzer voor Utrechtse gezinnen met weinig geld.
Lees verder
U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.
Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.
Wilt u persoonlijk advies?
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.

Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat

Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact