In Nederland bent u verplicht een aantal verzekeringen af te sluiten. Welke dat zijn, hangt af van uw situatie. De basiszorgverzekering (Zvw) is verplicht voor iedereen. Eigenaren van een woning waar een hypotheek op rust moeten een opstalverzekering (woonhuisverzekering) afsluiten en eigenaren van een auto, motor of brommer een Wam-verzekering (Wettelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen).

Aansprakelijkheidsverzekering particulieren
Een aansprakelijkheidsverzekering is een belangrijke verzekering. Het is niet verplicht maar wel erg verstandig om deze af te sluiten. Met een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (avp) bent u verzekerd voor schade die u toebrengt aan anderen. Onder schade verstaan we in dit geval lichamelijk letsel of materiële schade. Bij een verzekering in gezinsverband vallen alle leden van het huishouden onder de dekking van de avp. Ook schade door huisdieren valt er onder.

Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering biedt dekking tegen schade aan de inboedel in een woning. Tot de inboedel van een woning behoren alle meubelen, maar ook apparatuur zoals een computer, televisie en witgoed. De schade kan worden veroorzaakt door storm, brand, diefstal en inbraak.

Meer informatie
Welke verzekeringen heeft u nu echt nodig? En welke verzekeringen leveren nauwelijks voordeel op en kosten alleen maar geld? Voor informatie over verzekeren kunt u terecht bij het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Op de website van het Nibud vindt u algemene informatie over verzekeren en een overzicht van noodzakelijke verzekeringen met bijbehorende gemiddelde prijzen.

Op vanatotzekerheid.nl, de site van het Verbond van Verzekeraars, vindt u uitleg en tips over alles wat u tegenkomt bij het afsluiten, wijzigen en opzeggen van een verzekering.

Lees verder
  • Vrijwilligersverzekering

    De gemeente Utrecht heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor alle vrijwilligers, mantelzorgers en maatschappelijke stagiairs die in de stad werkzaam zijn. Deze verzekering is bekend onder de naam Domstadpolis. De kosten voor de Domstadpolis worden betaald door de gemeente. Aanmelden is niet nodig.

    Lees verder

 

1 ander vindt dit ook

Reageer op deze pagina