Overlijden

kies uw wijk

Wanneer een dierbare komt te overlijden kan er veel op u afkomen. Emotioneel kan er veel loskomen en praktisch moet er van alles geregeld worden. Waar moet u allemaal aan denken? Welke dingen moet u niet vergeten en wat moet u als eerste regelen? Wanneer uw partner of ouder overleden is heeft de rijksoverheid een handige vragenlijst gemaakt waar u na maximaal 11 vragen een overzicht krijgt van alle punten waar u aan moet denken/wat geregeld moet worden.

 • Financiele afhandeling

  Wie bij leven nadenkt over de periode na overlijden, maakt het nabestaanden vaak wat makkelijker in een moeilijke tijd. Zijn er wensen voor de uitvaart? Is er een testament? Welke verzekeringen zijn er afgesloten?

  • Na een overlijden krijgen nabestaanden te maken met de financiële nalatenschap van de overledene. Denk aan verzekeringen en betalingsverplichtingen, maar ook aan erfrecht en een verandering in het inkomen. Op Wijzer in geldzaken staan handige checklists en uitleg over regelgeving. Bijvoorbeeld: bent u verplicht een erfenis te aanvaarden? En zo nee, hoe werkt dat dan?

  • Nibud.nl/zakenregelen vertelt in acht stappen wat er moet gebeuren om na een overlijden alle administratieve zaken op orde te krijgen.

  • De Belastingdienst heeft een speciale informatiesite Na een overlijden.

  • Als er een inkomen wegvalt, komt u als nabestaande mogelijk in aanmerking voor tegemoetkomingen die uw inkomen aanvullen. Voorkom dat u geld misloopt of moet terugbetalen! Kijk in de Checklist inkomsten op orde welke landelijke en Utrechtse voorzieningen er zijn. Bekijk of u gebruik kunt maken van financiële regelingen, en waar u een aanvraag kunt doen.

  Bij dit overlijden komen kosten kijken. U kunt zelf voor deze kosten sparen of u kunt uwzelf verzekeren tegen deze kosten. Kijk op de uitvaartberekenaar van het Nibud om een idee te krijgen van de kosten.

  Heeft u geen geld om de begrafenis of crematie van uw dierbare te betalen, dan kunt u van de gemeente Utrecht misschien een vergoeding voor de kosten krijgen in de vorm van bijzondere bijstand.

  Let op, wanneer u aan organisaties door geeft dat uw dierbare overleden is kan het zo zijn dat gegevens of 'mijn' omgevingen/ accounts geblokkeerd worden. Het kan dus handig zijn om belangrijke informatie eerst zelf op te slaan voordat u het doorgeeft. Denk hierbij aan mijnoverheid.nl maar ook polisbladeren van verzekeringen, bankafschriften etc.

Organisaties bij u in de buurt
Zoeken
Thema
Subthema
place
Organisaties buiten de wijk
X
 

U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.

Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.

Chat met u-Gids

Wil je toch eerder contact opnemen? Je kan dan een van de volgende kanalen gebruiken