Vormen van zorg

kies uw wijk

Als u voor een ander zorgt is het belangrijk dat u de zorg af en toe even kunt overdragen. Dit om te voorkomen dat u overbelast raakt. Maar ook om tijd aan uw andere gezinsleden, vrienden, werk en/of hobby's te kunnen besteden. Zo creëert u een moment om te ontspannen en krijgt u weer kracht om verder te gaan.

 Hoe vaak kunt u de zorg overdragen?

U kunt de zorg incidenteel overdragen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Of structureel, bijvoorbeeld elke week een dagdeel of maandelijks een weekend. Het kan kortdurend of langdurend zijn. Als u al langere tijd mantelzorger bent, heeft het de voorkeur dat u regelmatig even een pauze neemt voor uzelf.

Wie neemt de zorg over?

U kunt de zorg overdragen aan mensen uit uw eigen omgeving, vrijwilligers of beroepskrachten. Iemand uit uw omgeving kan een familielid, een buur of een vriend(in) zijn. Vrijwilligers die de zorg overnemen kunnen mensen zijn van de Vrijwillige Thuishulp, Georganiseerde Burenhulp, Buddyzorg en andere vrijwilligersorganisaties. Als de zorg door beroepskrachten wordt overgenomen, heeft u een indicatie nodig.  

Voor wie draagt u de zorg over?

Dat kan voor iedereen die zorg nodig heeft. Vaak zijn er speciale voorzieningen voor speciale groepen; bijvoorbeeld voor mensen met dementie, voor kinderen met een verstandelijke beperking, voor mensen die in een terminaal stadium van hun ziekte zijn.

Waar wordt de zorg gegeven?

De zorg kan thuis gegeven worden, maar ook buitenshuis. Zowel thuis als buitenshuis kan de zorg door vrijwilligers en beroepskrachten worden gegeven.

Vakanties en arrangementen

Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • u wilt zelf op vakantie of naar een arrangement
 • degene voor wie u zorgt gaat op vakantie
 • u gaat samen met degene voor wie u zorgt op vakantie

  Respijtzorg zou voor iedere mantelzorger een vast onderdeel moeten zijn tijdens de zorgperiode.

 Handige apps voor mantelzorgers

Wie doet deze week de was bij vader en moeder? Wat wil moeder morgen eten? Hoe laat heeft vader een afspraak bij de dokter? Het organiseren van de hulp en ondersteuning kan u als mantelzorger veel tijd en energie kosten. Op dit moment zijn er verschillende apps beschikbaar om het groeiende aantal mantelzorgers te ontlasten. Via deze website vindt u 8 handige apps.

 

 

 

 • Handen-in-Huis place

  Handen-in-Huis is speciaal opgericht om mantelzorgers in staat te stellen vakantie te nemen.

  Handen-in-Huis is een landelijk werkende organisatie die zich richt op de 24-uurs vervanging van de vaste mantelzorger. De mantelzorger die behoort tot onze doelgroep draagt de zorg voor een hulpvrager die zonder deze mantelzorger niet zelfstandig thuis kan functioneren. In bijna alle situaties wonen de mantelzorger en hulpvrager bij elkaar in huis. 

  Veel verzekeraars vergoeden de kosten van deze vervangende mantelzorg. De medewerkers van Handen-in-Huis vertellen u hier graag meer over.   Adres
  Singelpark 1 
  3984 NC Odijk
  Telefoon
  030 659 09 70 
  E-mail
  info@handeninhuis.nl 
  Bereikbaar op
  ma t/m do van 08.30 tot 16.30 uur en op vrijdag van 09.00 tot 14.00 uur 
  Website
  www.handeninhuis.nl 
 • Hetvakantiebureau.nl place

  Als mantelzorger raakt u soms overbelast en is er weinig ruimte om tot rust te komen. Het vakantiebureau.nl organiseert vakanties voor mantelzorgers met een thuiswonende partner met dementie, maar ook voor mantelzorgers met een partner die lichamelijke zorg nodig heeft. De zorg voor de partner kan dan worden overdragen aan deskundige vrijwilligers.  Adres
  Westhofflaan 2 
  6741 KH Lunteren
  Telefoon
  0318 48 66 10 
  E-mail
  info@hetvakantiebureau.nl 
  Website
  www.hetvakantiebureau.nl 
  Bekijk de organisatie
 • Boogh Mantelzorgmatch place

  Boogh is gespecialiseerd in begeleiden, trainen en behandelen van mensen met hersenletsel, een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Boogh heeft echter ook oog voor de mantelzorger van de persoon met hersenletsel. Met de “Boogh Mantelzorg Match” wordt de mogelijkheid geboden om de zorg voor iemand met hersenletsel over te dragen aan een professional of deskundige vrijwilliger. Dit kan ’s avonds (17.00-24.00 uur) of in het weekend, in blokken van drie uur, met een maximum van zes aaneengesloten uren. De mantelzorger krijgt hiermee de gelegenheid om buitenshuis een ontspannende activiteit te ondernemen.  Adres
  Van Bijnkershoeklaan 10 
  3527 XL  Utrecht
  Telefoon
  06 53 35 29 79 
  E-mail
  mantelzorgmatch@boogh.nl 
  Website
  www.boogh.nl 
Organisaties bij u in de buurt
Zoeken
Thema
Subthema

Zonnebloem vakanties

Bekijk de pagina op UGids
 • telefoon  
 • e-mail  
 • website  
 • adres   ,

Boogh Mantelzorgmatch

Bekijk de pagina op UGids
 • telefoon   06 53 35 29 79
 • e-mail   mantelzorgmatch@boogh.nl
 • website   www.boogh.nl
 • adres   Van Bijnkershoeklaan 10 3527 XL , Utrecht
place
Organisaties buiten de wijk

Deze pagina heeft mij geholpen

alt alt alt

Reageer op deze pagina

X
 

U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.

Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.

Chat met U Gids

Wil je toch eerder contact opnemen? Je kan dan een van de volgende kanalen gebruiken