Als u voor een ander zorgt is het belangrijk dat u de zorg af en toe even kunt overdragen. Dit om te voorkomen dat u overbelast raakt. Maar ook om tijd aan uw andere gezinsleden, vrienden, werk en/of hobby's te kunnen besteden. Zo creëert u een moment om te ontspannen en krijgt u weer kracht om verder te gaan.
Hoe vaak kunt u de zorg overdragen?
U kunt de zorg incidenteel overdragen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Of structureel, bijvoorbeeld elke week een dagdeel of maandelijks een weekend. Het kan kortdurend of langdurend zijn. Als u al langere tijd mantelzorger bent, heeft het de voorkeur dat u regelmatig even een pauze neemt voor uzelf.
Wie neemt de zorg over?
U kunt de zorg overdragen aan mensen uit uw eigen omgeving, vrijwilligers of beroepskrachten. Iemand uit uw omgeving kan een familielid, een buur of een vriend(in) zijn. Vrijwilligers die de zorg overnemen kunnen mensen zijn van de Vrijwillige Thuishulp, Georganiseerde Burenhulp, Buddyzorg en andere vrijwilligersorganisaties. Als de zorg door beroepskrachten wordt overgenomen, heeft u een indicatie nodig.
Voor wie draagt u de zorg over?
Dat kan voor iedereen die zorg nodig heeft. Vaak zijn er speciale voorzieningen voor speciale groepen; bijvoorbeeld voor mensen met dementie, voor kinderen met een verstandelijke beperking, voor mensen die in een terminaal stadium van hun ziekte zijn.
Waar wordt de zorg gegeven?
De zorg kan thuis gegeven worden, maar ook buitenshuis. Zowel thuis als buitenshuis kan de zorg door vrijwilligers en beroepskrachten worden gegeven.
Vakanties en arrangementen
Er zijn verschillende mogelijkheden:
Respijtzorg zou voor iedere mantelzorger een vast onderdeel moeten zijn tijdens de zorgperiode.
Handige apps voor mantelzorgers
Wie doet deze week de was bij vader en moeder? Wat wil moeder morgen eten? Hoe laat heeft vader een afspraak bij de dokter? Het organiseren van de hulp en ondersteuning kan u als mantelzorger veel tijd en energie kosten. Op dit moment zijn er verschillende apps beschikbaar om het groeiende aantal mantelzorgers te ontlasten. Via deze website vindt u 8 handige apps.
Handen-in-Huis is speciaal opgericht om mantelzorgers in staat te stellen vakantie te nemen.
Handen-in-Huis is een landelijk werkende organisatie die zich richt op de 24-uurs vervanging van de vaste mantelzorger. De mantelzorger die behoort tot onze doelgroep draagt de zorg voor een hulpvrager die zonder deze mantelzorger niet zelfstandig thuis kan functioneren. In bijna alle situaties wonen de mantelzorger en hulpvrager bij elkaar in huis.
Veel verzekeraars vergoeden de kosten van deze vervangende mantelzorg. De medewerkers van Handen-in-Huis vertellen u hier graag meer over.
Als mantelzorger raakt u soms overbelast en is er weinig ruimte om tot rust te komen. Het vakantiebureau.nl organiseert vakanties voor mantelzorgers met een thuiswonende partner met dementie, maar ook voor mantelzorgers met een partner die lichamelijke zorg nodig heeft. De zorg voor de partner kan dan worden overdragen aan deskundige vrijwilligers.
Boogh is gespecialiseerd in begeleiden, trainen en behandelen van mensen met hersenletsel, een lichamelijke beperking of chronische ziekte. Boogh heeft echter ook oog voor de mantelzorger van de persoon met hersenletsel. Met de “Boogh Mantelzorg Match” wordt de mogelijkheid geboden om de zorg voor iemand met hersenletsel over te dragen aan een professional of deskundige vrijwilliger. Dit kan ’s avonds (17.00-24.00 uur) of in het weekend, in blokken van drie uur, met een maximum van zes aaneengesloten uren. De mantelzorger krijgt hiermee de gelegenheid om buitenshuis een ontspannende activiteit te ondernemen.
chat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact