Iedereen is wel ergens bang voor. De een houdt niet van honden, de ander kan niet tegen bloed of heeft hoogtevrees. Dit is niet bijzonder. Sommige mensen zijn echter zó bang dat ze elke dag denken aan datgene waar ze bang voor zijn. Is dat het geval, dan wordt ook wel gesproken over een 'fobie'.

Mensen met een fobie hebben een extreme angst voor iets. Mensen met bijvoorbeeld een spinnenfobie kunnen alle gaten in hun huis afplakken met plakband om te voorkomen dat er een spin binnenkomt. Als deze mensen naar buiten gaan doen ze extra veel kleding aan om ervoor te zorgen dat er geen stukje huid onbedekt blijft, uit angst dat er een spin bij kan komen. 

Een angststoornis is dus een extreme reactie van angst voor bepaalde situaties. Iemand met een angststoornis kan lichamelijk reageren op datgene waar hij bang voor is. Zo kan een versnelde hartslag ontstaan en kan iemand gaan trillen en zweten.

Andere voorbeelden van angststoornissen zijn:

• de obsessief-compulsieve stoornis; het uitvoeren van dwanghandelingen (terwijl iemand deze handelingen eigenlijk niet wil uitvoeren)
• de paniekstoornis; regelmatig in paniek raken en angst hebben voor het krijgen van een paniekaanval
• de posttraumatische stressstoornis; door een zeer ingrijpende gebeurtenis (trauma) ontstaat een stressstoornis.

 

Lees verder
  • Lotgenotencontact

    Het kan steun of herkenning geven om ervaringen over angststoornissen uit te wisselen met anderen. Er bestaan diverse mogelijkheden van (online) lotgenotencontact. Lees verder

 

1 ander vindt dit ook

Reageer op deze pagina