WMO
Hulp bij het huishouden valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Eigen bijdrage
Dit is een bedrag dat u zelf betaalt voor de hulp die u ontvangt. Hoe hoger uw inkomen is, hoe hoger ook uw eigen bijdrage is.

Zelf regelen
Als u liever zelf uw hulp regelt, kan dat. Hiervoor krijgt u van de gemeente een bedrag, het persoonsgebonden budget (pgb). U moet uw uitgaven voor hulp verantwoorden aan de gemeente. Dat betekent dat u moet laten zien hoe u het pgb hebt besteed.

Onderstaande websites helpen u bij het vinden van een huishoudelijke hulp:

www.nationalehulpgids.nl
www.ikzoekhuishoudelijkehulp.nl
www.hulpen.nl

Lees verder
 • Hulp bij huishouden vanaf oktober 2016

  Op 18 mei 2016 heeft de Centrale Raad van Beroep een uitspraak gedaan over hulp bij het huishouden in Utrecht. Volgens de rechter moet de gemeente Utrecht beter aantonen hoeveel uren er minimaal nodig zijn om het huis schoon te houden.


  Wat betekent dit voor u?
  Bent u inwoner van Utrecht en krijgt u hulp bij uw huishouden via de gemeente? Dan krijgt u door de rechterlijke uitspraak per jaar 26 uur meer hulp bij uw huishouding dan voorheen. Mocht uit onderzoek van de gemeente blijken dat u nog meer uren ondersteuning behoeft dan krijgt u die uren ook.

  Sommige mensen hebben naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak de gemeente verzocht om de oude uren huishoudelijke hulp terug te geven. Het advocatenkantoor Zumpolle Advocaten informeert op hun website hoe dat in zijn werk gaat en biedt daarbij ook voorbeeldbrieven. 
  Wie zo'n verzoek wil indienen en daar ondersteuning bij nodig heeft, kan terecht bij het advocatenkantoor of bij het Buurtteam.

  Heeft u vragen over de veranderingen? Dan kunt u contact opnemen met de Wmo op telefoonnummer: 030 286 95 00, of kijk op de website van de gemeente Utrecht voor meer informatie.

 • Thuiszorgorganisaties

  Thuiszorgorganisaties zijn er in alle soorten en maten. Grootschalig, kleinschalig of voor speciale doelgroepen.

  Op deze website vindt u alle thuiszorginstellingen in Nederland. De gemeente Utrecht heeft met een aantal thuiszorgorganisaties een overeenkomst gesloten. Een overzicht van deze organisaties vindt u op de website van de gemeente Utrecht.

   

   

   

  Aanbieder

  • Informatieloket Individuele Wmo-voorzieningen
   Adres
   Stadskantoor, Stadsplateau 1 
   3521 AZ  Utrecht
   Telefoon
   (030) 286 95 00 
   E-mail
   wmo@utrecht.nl 
   Bereikbaar op
   werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur  
   Website
   www.utrecht.nl 
 • Tijdelijk extra laag tarief voor huishoudelijke hulp

  Inwoners die recht hebben op hulp bij het huishouden via de gemeente Utrecht kunnen maximaal drie uren extra hulp inkopen voor € 5,- per uur. Voor een aantal doelgroepen in Utrecht was er al een verlaagd tarief van € 9,- tot € 10,50 per uur.


  Mensen die gebruik willen maken van deze regeling kunnen zich rechtstreeks melden bij de 15 aanbieders die een contract met de gemeente hebben. De subsidie is beschikbaar zolang het gemeentelijk budget dit toelaat. De regeling geldt in 2015 en 2016.

  Wie kunnen hulp bij het huishouden inkopen voor een verlaagd tarief?

  •        Iedereen die Hulp bij het huishouden ontvangt van de gemeente op basis van de Wmo (in 2015 voor € 5,- per uur),
  •        Iedereen die een andere Wmo-beschikking of een WLZ-beschikking heeft,
  •        Iedereen die langdurig persoonlijke verzorging ontvangt,
  •        Personen die onder dementiezorg vallen,
  •        Mantelzorgers die in Utrecht wonen en mantelzorg leveren aan een inwoner van Utrecht,
  •        Personen van 67 jaar en ouder (waarbij het jongste lid van het huishouden 67 jaar moet zijn).

  Naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak over huishoudelijke hulp heeft een aantal burgers de gemeente verzocht om de oude uren huishoudelijke hulp terug te geven. Ook mensen die extra uren huishoudelijke hulp hebben ingekocht kunnen dat doen. Het advocatenkantoor Zumpolle Advocaten informeert op www.zumpolleadvocaten.nl hoe dat in zijn werk gaat en biedt daarbij ook voorbeeldbrieven. 
  Wie zo'n verzoek overweegt of ondersteuning nodig heeft om het verzoek in te dienen, kan terecht bij het Buurtteam.


   

4 anderen vinden dit ook

Reageer op deze pagina