Belangenbehartiging voor kinderen en jongeren zal vooral door de ouders of voogden gebeuren. Maar soms is er meer nodig. Dan kan een jongere zelf misschien contact zoeken om zijn/haar belangen onder de aandacht te krijgen, of springt misschien een ander in de bres.
Alle volwassenen en jeugdigen die te maken hebben met de (toegang tot) jeugdhulp, kunnen een beroep op het AKJ doen.
Augeo wil ervoor zorgen dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. En streeft ernaar dat iedereen die met ouders en kinderen werkt, schadelijke en stressvolle opgroeisituaties kan signaleren en aanpakken. En dat gezinnen in de knel, steun krijgen van de mensen om hen heen. Met deze doelen voor ogen ontwikkelen ze online cursussen, een tijdschrift en innovatieve projecten. Augeo is een particuliere stichting en bestaat sinds 2007.
Balans is de landelijke vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, waaronder ADHD, dyslexie, het Syndroom van Asperger en PDD-NOS.
Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling: Kinderen, volwassenen, ouderen, slachtoffers, plegers, familie, buren en andere omstanders.
Veilig Thuis geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Wilt u advies en hulp voor de ander en/of voor uzelf? U kunt uw vragen stellen of uw hart luchten. U krijgt een hulpverlener aan de lijn die aandachtig naar uw verhaal luistert. Deze hulpverlener zet alles voor u op een rij, beantwoordt uw vragen en geeft u advies. Veilig Thuis kan een onderzoek starten naar de vermoedelijke mishandelingssituatie. Ook kijkt de hulpverlener samen met u welke professionele hulp er nodig is.
De vrijwilligers van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Utrecht beantwoorden juridische vragen van kinderen en jongeren. De kracht ligt in het voor kinderen eenvoudig en begrijpelijk maken van de juridische situatie waar zij zich in bevinden. Ook volwassenen mogen hun vragen op het gebied van het jeugdrecht stellen.
De Kinderombudsman ziet er op toe dat in Nederland de rechten van het kind worden nageleefd. Het is een onafhankelijk instituut, dat sinds 1 april 2011 bestaat. De belangrijkste taak van de Kinderombudsman is de bescherming van kinderrechten. De Kinderombudsman adviseert kinderen en jongeren over manieren waarop ze voor hun rechten kunnen opkomen: alleen, of met een groep kinderen of jongeren. De Kinderombudsman controleert of de kinderrechten in Nederland worden nageleefd door de overheid, maar ook door private organisaties in het onderwijs, de kinderopvang, jeugdzorg en de gezondheidszorg.
Kinderen of jongeren die worden gepest, met problemen thuis, ruzie met vrienden of die zich rot voelen, kunnen bellen of chatten met De Kindertelefoon. De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar.
De Nationale Jeugdraad is een jongerennetwerk waar vanuit tientallen jongerenorganisaties honderdduizenden jongeren met elkaar verbonden zijn. De Nationale Jeugdraad wil de deelname van jongeren op alle niveaus van de samenleving stimuleren en ondersteunen. Dit zodat jongeren hun kracht kennen, verder ontwikkelen en inzetten voor een betere toekomst voor zichzelf en anderen.
De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (de NVP) is de landelijke, onafhankelijke vereniging van en voor pleeggezinnen die zich inzet voor versterking, verbinding en belangenbehartiging van pleegouders en om de kwaliteit van pleegzorg in Nederland te verbeteren.
De Raad voor de Kinderbescherming kan geraadpleegd of ingeschakeld worden wanneer er ernstige zorgen zijn over de opgroei- en opvoedsituatie van een kind tussen de 0 en 18 jaar. De Raad draagt bij aan de veiligheid van kinderen en het toekomstperspectief van jongeren. Daarnaast speelt de Raad op verzoek van de rechter een rol bij ouders die uit elkaar gaan en het niet eens worden over afspraken over hun kinderen. Ook onderzoekt de Raad de situatie van jongeren die met de politie in aanraking komen en adviseert de Raad over een passende straf. Verder is de Raad betrokken bij het afstaan of adopteren van kinderen.
JoU030 is dé jongeren website van Utrecht. Op deze website staat alle informatie speciaal voor jongeren op het gebied van sporten, vrije tijd en uitgaan, school, werk, geld en gezondheid. De jongeren die de site bezoeken zijn meestal tussen de 12 en 23 jaar.
De redactie van JoU030 wordt ondersteund door de landelijke Jongin-redactie. Zij zorgt ervoor dat de site goed gevuld blijft met informatie waar jongeren wat aan hebben; landelijke blogs, filmpjes, thema’s en leuke testjes. De inhoud van alle artikelen met expertinformatie komt van Stichting Opvoeden.nl.
chat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact