Wanneer aangifte doen
Als uit de gegevens van de Belastingdienst blijkt dat u meer dan € 45 moet bijbetalen, krijgt u een brief waarin staat dat u aangifte moet doen. Ook als u een voorlopige teruggaaf heeft gehad, bijvoorbeeld voor de hypotheekrenteaftrek, krijgt u zo'n brief. Als u vragen hebt over de aangifte, kijk dan op belastingdienst.nl/belastingaangifte of bel de BelastingTelefoon (0800 0543). 

Uit eigen beweging aangifte doen
Hebt u inkomsten waarover u nog geen, of te weinig belasting hebt betaald, dan moet u uit eigen beweging aangifte doen. Kijk op de hiervoor vermelde site of u aangifte moet doen. U kunt ook zelf controleren of u aangifte moet doen door met uw DigiD de belastingaangifte in te vullen op Mijn Belastingdienst. U kunt zo zien of u belasting moet bijbetalen of terugkrijgt.

Op tijd
Als u niet op tijd aangifte kunt doen, kunt u uitstel krijgen. U moet daar wel op tijd om vragen. Op tijd is vóór de datum waarop u aangifte zou moeten doen; veelal is dat 1 mei. Doorgaans krijgt u dan uitstel tot 1 september. De Belastingdienst kan uw vraag om uitstel afwijzen als u in voorgaande jaren aangifte moest doen en dit niet, of te laat hebt gedaan.

 

Lees verder
 • Hulp bij aangifte (Huba)

  Heeft u hulp nodig bij het invullen van uw aangifte? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. In de belastingaangifteperiode maart/april regelt een aantal organisaties samen met de Belastingdienst de Hulp bij aangifte, kortweg Huba genoemd.


  Hulp bij aangifte
  De Belastingdienst heeft een overzicht gemaakt van de mogelijkheden die u heeft om hulp te krijgen bij uw aangifte, en wat u daarvoor moet doen.

  Of u nu hulp wilt van een kennis, een ouderenbond of vakbond, een belastingconsulent of de Belastingdienst, u moet zelf alle informatie verzamelen die nodig is om de aangifte te kunnen doen. Op de site van de Belastingdienst vindt u een handige checklist: wat neemt u mee naar hulp bij aangifte?

  Voor een afspraak met de Belastingdienst kunt u de BelastingTelefoon bellen (0800 0543).

  Wilt u hulp bij uw belastingzaken van anderen dan de Belastingdienst? Een aantal belangenorganisaties biedt hulp bij het doen van aangifte.

   

 • Huba Utrecht

  In maart en april 2018 heeft U Centraal op verschillende plaatsen in de stad hulp bij de aangifte inkomstenbelasting (Huba) georganiseerd. U kunt zich aanmelden voor een van de hulp-bij-aangifte-dagen via het buurtteam in uw wijk of via de openbare bibliotheek. Bij het maken van de afspraak krijgt u van de buurtteammedewerker of de bibliotheekmedewerker een 'meeneemlijst' zodat u precies weet welke informatie u mee moet nemen voor de belastingaangifte.

  Verder kunt u ook een afspraak maken voor hulp bij aangifte op het belastingkantoor. Dat kan via de BelastingTelefoon (0800 0543).

2 anderen vinden dit ook

Reageer op deze pagina