Als u uit elkaar gaat, zijn er veel zaken die u goed moet regelen. Financiële zaken kunnen meestal niet lang wachten. Informeer u daarom goed, zodat u niet in geldnood komt. Op de site van de Belastingdienst vindt u praktische informatie over scheiden en geld. 
Hebt u een voorlopige aanslag in het jaar van de scheiding? Dan krijgt u mogelijk een te hoge, of juist te lage voorlopige teruggaaf. Ook uw recht op toeslagen zal door de scheiding veranderen. Lees hier wat u moet weten of moet doen om uw belasting, toeslagen en andere geldzaken goed te regelen.

De datum waarop uw fiscale partnerschap eindigt, is belangrijk voor de Belastingdienst. Als u vóór 1 juli van het kalenderjaar officieel gescheiden bent, of scheiding hebt aangevraagd én niet meer samen met uw (ex-)partner op hetzelfde woonadres bent ingeschreven, kan dat gevolgen hebben voor heffingskortingen die u dat  jaar al hebt ontvangen. Vindt dit alles na 30 juni van het kalenderjaar plaats, dan verandert uw fiscale situatie pas in het volgende kalenderjaar.

Belastingaangifte
In het jaar van de echtscheiding kunnen ex-partners nog gezamenlijk aangifte doen voor de inkomstenbelasting. Dat kan voordelig zijn omdat bepaalde inkomsten en aftrekposten naar keuze kunnen worden toegerekend naar een van beide. Door samen aangifte te doen, bent u voor de Belastingdienst dat jaar nog fiscale partners. Dat kan ook gevolgen hebben voor de heffingskorting. Wat voor u voordelig is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Advies inwinnen is daarom aan te raden. 

Meer informatie over zaken waarmee u rekening mee moet houden, vindt u op deze site van de Belastingdienst: U gaat scheiden of uit elkaar. Hier vindt u ook een rekenhulp: Uw persoonlijke situatie en inkomstenbelasting. Volgt u de stappen van de rekenhulp, dan kunt u zien of u na uw scheiding nog fiscale partners bent. Ook ziet u welke heffingskortingen u uw eventuele fiscale partner krijgen.

 

 

 

 

 

 

Lees verder
1 ander vindt dit ook

Reageer op deze pagina