Belastingaftrek
Bepaalde zorgkosten die u hebt voor een persoon van 27 jaar of ouder die bij u in huis woont en die afhankelijk is van uw zorg, kunt u aftrekken van de belasting. Het gaat om personen die zonder uw zorg aangewezen zouden zijn op beroepsmatige hulp of verzorging. 
De laatste jaren zijn er helaas steeds minder kosten aftrekbaar, maar toch kan het de moeite lonen. In een overzicht van de Belastingdienst staan alle zorgkosten die aftrekbaar zijn in de jaren 2011 t/m 2016.
Let op! Bonnetjes en betaalbewijzen van kosten die u aftrekt, moet u op verzoek aan de Belastingdienst kunnen laten zien. Bewaar ze dus goed.

Reiskosten voor ziekenbezoek
Verblijft de persoon die bij u woont en die afhankelijk is van uw zorg langer dan een maand voor dezelfde ziekte in een ziekenhuis of verzorgingshuis? En moet u meer dan 10 kilometer reizen voor ziekenbezoek? Dan kunt u de reiskosten voor het ziekenbezoek aftrekken bij uw belastingaangifte. U mag 19 cent per kilometer aftrekken als u met uw auto rijdt, of de werkelijke kosten van taxi of openbaar vervoer.

Erfbelasting en mantelzorger
Vanaf 1 januari 2016 kunnen mantelzorgers niet langer gebruik maken van de hoge erfbelastingvrijstelling die geldt voor partners.
Tot 1 januari 2016 kon iemand die mantelzorger was voor een zieke ouder of als ouder mantelzorger was voor zijn zieke kind, voor de erfbelasting soms fiscaal partner zijn van de persoon die hij verzorgde. Dat was het geval als mantelzorger en verzorgde fiscale partners waren en aan bepaalde voorwaarden voldeden. Iemand die al een fiscale partner had, kon dus als mantelzorger geen partnervrijstelling voor de erfbelasting krijgen.

De Rechtbank Breda heeft op 2.7.2015 echter beslist dat een getrouwde vrouw die lang voor haar inwonende ouders zorgde, toch in aanmerking komt voor de partnervrijstelling in de erfbelasting. De Belastingdienst is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Zolang er geen uitspraak is op het beroep kan de zoon of dochter die een erfenis heeft ontvangen van zijn inwonende ouder die zorgafhankelijk was, bezwaar maken tegen de aanslag erfbelasting, als het gaat om een overlijden in 2015 en de mantelzorger een mantelzorgcompliment heeft kregen in 2014.
(Rechtbank Zeeland - West Brabant ECLI:NL:RBZWB:2015:4443)

Betaalde mantelzorg
N.B. Betaalt degene die u verzorgt u uit een persoonsgebonden budget? Dan zijn deze inkomsten voor u belast. Afhankelijk van uw arbeidsverhouding wordt de belasting op uw inkomsten ingehouden of moet u de inkomsten zelf aangeven bij uw aangifte inkomstenbelasting.

 

 

 

Lees verder
5 anderen vinden dit ook

Reageer op deze pagina