Er zijn verschillende regelingen voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. Een aanvraag voor deze regelingen loopt vaak via hulpverlenende organisaties. Gezinnen die gebruikmaken van de Voedselbank komen meestal in aanmerking voor alle extra's voor kinderen die hieronder beschreven staan.
De Sinterklaasbank vindt dat ieder kind recht heeft op de Sint. Het doel van De Sinterklaasbank is daarom dat ook kinderen uit gezinnen met weinig geld, in de folders van de Sint kunnen snuffelen en een cadeautje kunnen uitkiezen. De Sinterklaasbank zamelt geld in om deze cadeautjes te kopen.
Individuele aanvragen worden niet in behandeling worden genomen. Aanmelden kan alleen via tussenpersonen en instanties zoals de Voedselbank, blijf van mijn lijfhuizen of HVO-instellingen. De Sinterklaasbank zoekt samen met bijvoorbeeld maatschappelijk werk en schuldsanering naar verborgen armoede, om juist die kinderen te vinden die buiten de pakjesboot vallen.
Stichting Jarige Job is voor kinderen van 4 t/m 12 jaar die hun verjaardag niet kunnen vieren. Jarige Job trakteert kinderen uit de armste gezinnen in de samenleving op een leuke verjaardag. Jarige Job geeft geen geld maar een verjaardagsbox, ter waarde van € 35,-, met alles erop en eraan. In deze Jarige Job Box zit onder meer feestelijke versiering, lekkers voor thuis, een traktatie voor de klas en voor de meester of juf en natuurlijk mooie cadeaus.
Stichting Jarige Job werkt nauw samen met de Voedselbank. Aangesloten gezinnen krijgen vrijwel automatisch een verjaardagsbox via hun vaste Voedselbank uitgiftepunt. Wanneer een gezin geen cliënt is bij de Voedselbank dan kan de ouder zelf een verjaardagsbox aanvragen bij Jarige Job. Toekenningscriteria zijn in lijn met die van de Voedselbank.
Het Jeugdcultuurfonds is er voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een toneelclub of lessen kunnen volgen aan een muziek/sportschool of een andere instelling voor actieve kunstbeoefening. Gezinnen waar de financiële mogelijkheden beperkt zijn kunnen aanspraak maken op een bijdrage van het Jeugdcultuurfonds.
Aanvragen dienen gedaan te worden door intermediairs. Voor meer informatie kunt u de website bekijken van het Jeugdcultuurfonds.
Het Kinder activiteiten comité (KAC) organiseert ieder jaar een vakantieweek voor zo'n 30 kinderen (vanaf 6 jaar) die in gezinnen leven waar sociale en/of financiële problemen spelen. De bijdrage van de ouders is 25,- euro per kind. De rest wordt betaald door KAC.
Aanmelden gaat via scholen, buurthuizen, de website en via de zusters Augustinessen.
Stichting Laat Ze Maar Lachen organiseert activiteiten voor kinderen die door hun thuissituatie vrijwel nooit eens lekker een dagje weggaan. Dit kan zijn omdat er geen geld voor is, of omdat er thuis andere problemen zijn. Stichting Laat Ze Maar Lachen neemt deze kinderen mee voor een ontspannend, creatief en prikkelend dagje uit.
Laat Ze Maar Lachen organiseert oa in Utrecht eens per maand een uitje voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud. De uitjes variëren van een dagje pretpark, speeltuin of dierentuin tot een bezoek aan een museum, middag knutselen of een voorstelling. Er wordt samengewerkt met bijvoorbeeld de Voedselbank en jeugdinstellingen. Door deze samenwerking weet de stichting zeker dat er kinderen meegaan die een (kosteloos) dagje uit echt nodig hebben
Steeds meer mensen hebben een klein budget te besteden per maand. Vaak lukt het niet om geld uit te geven aan speelgoed. Bij de speelgoedbank kan er met een verwijsbrief speelgoed gehaald worden voor kinderen.
Ieder kind mag elke 3 maanden 2 stuks speelgoed komen uitzoeken. Met de verjaardag mag dat een extra keer.
De Speelgoedbank werkt met verwijzers. Verwijzers zijn hulpverleners of hulpverlenende instanties die een brief invullen voor gezinnen die in aanmerking komen voor de Speelgoedbank waarna zij kosteloos speelgoed kunnen komen uitzoeken.
Stichting Babyspullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen en maakt daar babystartpakketten van. Deze pakketten worden via diverse instanties gratis verstrekt aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben.
Om te zorgen dat de pakketten terechtkomen bij de mensen die het écht nodig hebben, werken St. Babyspullen samen met verschillende hulpverlenende instanties, zoals de Voedselbank, gemeenten etc. U kunt een babystartpakket niet rechtstreeks bij Stichting Babyspullen aanvragen. De aanvraag van een pakket kan alleen gebeuren door een (hulpverlenende) instantie, verloskundige of kraamzorgorganisatie. Zij vullen een verwijsbrief in en sturen die op naar de stichting.
Stichting Leergeld Utrecht zet zich in voor schoolgaande kinderen van 4 tot 18 jaar die door de financiële situatie thuis niet mee kunnen doen met hun leeftijdgenootjes. Door een bijdrage van Leergeld Utrecht kunnen kinderen mee op schoolreis, een sport gaan beoefenen of muziekles volgen. Ook kan een (tweedehands) fiets of computer worden geregeld als een kind die niet heeft. Kortom: levensbehoeften van een kind dat zich moet kunnen ontplooien, ontwikkelen en wil meetellen.
Ouders of verzorgers van kinderen kunnen een beroep doen op deze hulp als zij bepaalde binnen- of buitenschoolse activiteiten niet kunnen betalen en ook niet op een andere wijze een bijdrage voor deze kosten kunnen krijgen. De hulp van Leergeld Utrecht is dus aanvullend op bestaande hulp, zoals het budget op de U-pas.
chat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact