Jong en oud, iedereen kan te maken krijgen met geldproblemen. Veel mensen hebben rekeningen, betalingsregelingen of leningen die niet meer op te brengen zijn. Schulden lopen snel op, het is belangrijk ze snel aan te pakken.
Op internet is veel informatie te vinden over geldzaken en wat u kunt doen met betalingsproblemen of schulden:
Algemeen
Speciaal voor jongeren
Hebt u problemen met uw financiën of hebt u schulden die u niet zelf kunt oplossen? Lees dan hierna welke hulp er mogelijk is.
Lees verderDe terugbetalingsperiode van een opgebouwde studieschuld begint op 1 januari na de einddatum van de studiefinanciering. De eerste twee jaar ben je nog niet verplicht terug te betalen. Daarna los je je schuld, volgens de regels die gelden vanaf 2018, naar draagkracht in 35 jaar af. De aflosfase wordt verlengd als je tijdelijk niet hebt afgelost of als het inkomen van je partner buiten beschouwing is gelaten.
Lees verderStudenten bouwen vaak een betalingsachterstand op nadat zij zijn gestopt met hun studie. De Nationale ombudsman heeft bij DUO gepleit voor meer informatie en een persoonlijkere aanpak bij betalingsachterstanden. Maar (oud)studenten kunnen zelf ook wat doen om achterstanden en boetes te voorkomen.
Stoppen met je studie
Als je stopt met je studie waarbij je studiefinanciering en/of een OV-kaart had, kun je boetes en betalingsachterstanden voorkomen door op tijd actie te ondernemen. Dit moet je doen als je stopt met je studie:
- stop je OV-kaart direct
- check je uitschrijfdatum
- houd je e-mailadres actueel in MijnDUO
- zorg dat DUO je telefoonnummer heeft
- blijf MijnDUO checken
Je studentenreisproduct (OV-kaart) te laat of niet stopzetten, levert een boete op. Voor de 1e maand is de boete € 75 per halve maand. Daarna is de boete € 150 per halve maand. Kijk op OV-boete betalen.
chat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact