Tips voor het overdragen van zorg

kies uw wijk

Bij het tijdelijk overdragen van zorg is het belangrijk dat degene voor wie u zorgt een prettige tijd heeft en dat u er samen op kunt vertrouwen dat de verzorging goed wordt overgenomen. Het is logisch dat bepaalde vragen u dan bezighouden; 'Doen ze het wel goed?' of 'Wat moet ik allemaal regelen?' Daarom vindt u hier enkele tips om de zorg wat makkelijker los te kunnen laten.

 • Wat als degene voor wie u zorgt niet wil? Zoek iemand die u beiden vertrouwt (een familielid of een vriend) en laat die persoon met uw naaste praten.

 • Kies een verzorger en instelling waar u en degene voor wie u zorgt alle vertrouwen in hebben.

 • Maak samen met degene voor wie gezorgd gaat worden van te voren uitgebreid kennis met de verzorger en/of met de locatie.

 • Houdt al weken van te voren een lijst bij waarop u schrijft wat belangrijk is voor de verzorgers om rekening mee te houden in de zorg voor uw naaste (gedrag, dagindeling, hobby’s, eetgewoonten, verzorging etc.). Mezzo heeft een uitgebreide ’Checklist voor het overdragen van de zorg’, waarin al deze punten aan de orde komen.

  https://www.mezzo.nl/uploads/content/file/Checklist_overdragen_van_zorg.pdf

  https://www.mezzo.nl/uploads/content/file/Checklist_overdragen_zorg_partner.pdf

  https://www.mezzo.nl/uploads/content/file/Checklist_overdragen_zorg_kind.pdf

 • Spreek duidelijk af met de verzorgers in wat voor situaties u wilt dat er contact met u opgenomen wordt, maar ook wanneer dat niet hoeft.

 • Zoek iemand uit de naaste omgeving op wie de verzorger een beroep kan doen in geval van acute nood.

 • Spreek als u wèl dagelijks contact wilt, een vast tijdstip af waarop u belt, zodat u de rest van de dag de zorg beter kunt loslaten.

 • Vraag aan de verzorgers om een dagboek bij te houden, zodat u, als u weer thuis bent, weet wat er is gebeurd.

 • En tenslotte: misschien bent u zelf nog wel het grootste struikelblok en moet u uzelf ‘dwingen’ om op pad te gaan. Maar stelt u eens voor dat uw vriendin zich in een soortgelijke situatie bevindt, wat zou u haar dan adviseren?

  Vergeet niet dat u weggaat om nieuwe energie op te doen. Hierdoor zult u weer beter kunnen zorgen. Er is geen reden om u schuldig te voelen. Gun uzelf deze vakantie.

Deze pagina heeft mij geholpen

alt alt alt

Reageer op deze pagina

X
 

U wilt iets bekijken dat wordt aangeboden in een andere wijk.

Wilt u verder gaan, zet dan het wijkfilter uit.

Chat met U Gids

Wil je toch eerder contact opnemen? Je kan dan een van de volgende kanalen gebruiken