De Zorgverzekeringswet, de Jeugdwet, de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) worden voor een deel betaald uit belastinggeld en voor een deel uit premies die de burgers betalen. Maakt u gebruik van zorg, dan moet u vaak een eigen bijdrage betalen.
Iedereen die woont en werkt in Nederland is verplicht zich te verzekeren voor zorg. Een basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet.
Een basisverzekering verzekert de basis, denk aan de huisarts en ziekenhuiszorg. Sluit u ook een aanvullende verzekering af, dan wordt bepaalde extra zorg ook door de verzekeraar vergoed. Er geldt een eigen risico dat voor 2020 is vastgesteld op € 385. Een bezoek aan de huisarts valt niet onder het eigen risico, medicijnen wel. Elk jaar op 1 januari passen zorgverzekeraars hun prijzen en voorwaarden aan. Op dat moment hebt u de mogelijkheid om te veranderen van zorgverzekeraar en (aanvullende) verzekering.
Het kiezen van een zorgverzekering
Het is elk jaar mogelijk om te veranderen van zorgverzekeraar en verzekering (wel of geen aanvullende verzekering). Er zijn echter tientallen zorgverzekeraars en wat is nu belangrijk bij het kiezen van een zorgverzekering?
De ConsuWijzer biedt een handig stappenplan voor het vergelijken van zorgverzekeringen.
Let op; wanneer u een betalingsachterstand heeft bij een zorgverzekeraar kunt u niet veranderen van verzekeraar.
Het kan gebeuren dat u door omstandigheden uw zorgverzekering niet meer kunt betalen. De eerste 6 maanden ontvangt u dan van uw zorgverzekeraar betalingsherinneringen. Ook kan de verzekeraar u een betalingsregeling aanbieden.
Lees verderDe Jeugdwet regelt de bescherming van kinderen. De gemeente Utrecht is verantwoordelijke voor de jeugdhulp en uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. De gemeente Utrecht laat deze hulp uitvoeren door het buurtteam bij u in de buurt. Binnen het buurtteam werken medewerkers welke hier speciaal voor zijn opgeleid. Er geldt geen ouderbijdrage voor de ontvangen hulp uit de Jeugdwet.
Op deze site van de gemeente Utrecht leest u meer over over hoe de jeugdhulp in Utrecht geregeld is.
Wanneer u een beperking heeft, kunt u belemmeringen ervaren op verstandelijk, lichamelijk of psychisch gebied. De gemeente Utrecht kan u helpen bij het vinden van een oplossing, zodat u zo zelfstandig en actief mogelijk kunt blijven leven. Deze hulp van de gemeente is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Lees verderDe Wet langdurige zorg (Wlz) regelt de zorg voor mensen (jeugd en volwassenen) die blijvend 24 uur per dag zorg in de nabijheid of permanent toezicht nodig hebben. Het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) stelt vast hoeveel zorg er nodig is.
Lees verderWie niet in het bezit is van een Nederlandse verblijfstitel en niet uit een EU-land komt, kan geen zorgverzekering afsluiten. Daarom zijn er speciale organisaties die vreemdelingen die medische zorg nodig hebben, ondersteunen.
Lees verderchat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact