Geldwijzer030
U kunt zelf aan de slag of op zoek naar hulp bij uw schulden? Geldwijzer030 biedt informatie over wat u zelf kunt doen en welke hulp u kunt krijgen in Utrecht.

Buurtteam
De toegang tot schuldhulpverlening verloopt in Utrecht via de buurtteams. U kunt terecht in uw eigen buurt: vul uw postcode in op buurtteamsutrecht.nl voor het adres en de contactgegevens van uw buurtteam. U kunt bellen, mailen of langsgaan. Een buurtteammedewerker maakt een afspraak met u, meestal bij u thuis. Bij die afspraak kan ook een medewerker van de gemeente aanwezig zijn die kennis heeft van het oplossen van schulden.

Mogelijkheden om schulden aan te pakken
Samen bekijkt u wat het beste bij u past:

 • hulp bij uw administratie
 • een budgetcursus volgen
 • ondersteuning door een vrijwilliger
 • schuldhulp van de gemeente. (kijk voor informatie op de site van de gemeente Utrecht)

Crisishulp bij woningontruiming, afsluiting energie en water
Uw woning zal worden ontruimd en de datum waarop dat gebeurt, is al bekendgemaakt. Of, u heeft een brief ontvangen waarin de afsluiting van energie en/of water wordt aangekondigd. Neem in dergelijke situaties direct contact op met het buurtteam en vertel dat er sprake is van een crisis. Het buurtteam maakt een afspraak met u en neemt contact op met de gemeente. De gemeente neemt contact op met de woningbouwvereniging, de energieleverancier of het waterbedrijf om een oplossing te vinden.

Geen vaste woon of verblijfplaats
Heeft u geen vaste woon of verblijfplaats in Utrecht en hebt u schulden? Dan kunt u voor hulp bij uw schulden terecht bij Stadsgeldbeheer van de Tussenvoorziening.

Zelfstandig ondernemer
Bent u een Utrechtse ondernemer en hebt of verwacht u financiële problemen? Kijk dan voor informatie over geldzaken op  www.utrecht.nl/ondernemen.

Filmpje over schuldhulp in Utrecht:   


 
 
 

Lees verder
 • Gemeentelijke schulddienstverlening

  Hebt u problemen met uw financiën of hebt u schulden die u niet zelf kunt oplossen? Dan kunt u terecht bij het buurtteam.

  Wilt u weten bij welk buurtteam u terecht kunt? Kijk op  www.buurtteamsutrecht.nl. Door uw postcode in te vullen, vindt u het buurtteam bij u in de buurt.  
  U kunt bellen, mailen of langsgaan bij het buurtteam.
   
  Een buurtteammedewerker plant een afspraak met u. Dit is meestal bij u thuis. Bij de afspraak kan ook een medewerker van de gemeente aanwezig zijn. Deze medewerker heeft kennis over het oplossen van schulden. 
   
  Mogelijkheden om schulden aan te pakken

  • Gekeken wordt wat het beste bij u past. Dit kan zijn:
  • hulp bij uw administratie
  • het volgen van een budgetcursus
  • ondersteuning door een vrijwilliger
  • hulp van de  gemeente bij schulden


  Op de website van de gemeente Utrecht  vindt u meer informatie.
   

  Crisishulp bij woningontruiming, afsluiting energie en water

  In de volgende situaties is sprake van een crisis:

  • woningontruiming: de ontruimingsdatum is bekend
  • afsluiting energie: u hebt een brief waarin staat dat de energie wordt afgesloten
  • afsluiting water: u hebt een brief waarin staat dat het water wordt afgesloten

  Neem direct contact op met het buurtteam. Geef duidelijk aan dat sprake is van een crisis.
  Het buutteam maakt een afspraak met u en neemt contact op met de gemeente. De gemeente neemt contact op met de woningbouwvereniging, energieleverancier, waterbedrijf om een oplossing te vinden.


  Geen vaste woon-of verblijfplaats

  Hebt u geen vaste woon-of verblijfplaats in Utrecht? Dan kunt dan voor hulp bij schulden terecht bij Stadsgeldbeheer van de Tussenvoorziening.


  Zelfstandig ondernemer

  Bent u een Utrechtse ondernemer en hebt of verwacht u financiële problemen?  Kijk dan voor informatie over geldzaken op  www.utrecht.nl/ondernemen.  
   
   
   

   

  Aanbieders

  • Werk en Inkomen
   Adres
   Stadskantoor, Stadsplateau 1 
   3521 AZ  Utrecht
   Telefoon
   030 286 52 11 
   Bereikbaar op
   maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur  
   Website
   https://www.utrecht.nl/zorg-en-onderwijs/informatie-voor-professionals/schulddienstverlening/ 
  • Werkplein Willem Dreeslaan
   Adres
   Willem Dreeslaan 113 - 115 
   3515 GB  Utrecht
   Telefoon
   030 286 52 11 of 030 850 47 30 
   Bereikbaar op
   Maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur 
  • Werkplein 't Goylaan
   Adres
   't Goylaan 127 
   3525 AG Utrecht
   Telefoon
   030 286 52 11 of 030 850 47 30 
   Bereikbaar op
   Maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur 
 • Sociaal-juridische dienstverlening

  Heeft u vragen over brieven, formulieren, regelingen? Wilt u bezwaar maken tegen een beslissing van de overheid? Heeft u vragen over uw uitkering, uw werk of over toeslagen? U kunt met al uw vragen terecht bij het Informatie en Advies team binnen de buurtteams bij u in de buurt.


  U kunt naar het inloopspreekuur gaan of een afspraak maken bij het buurtteam in uw wijk. U kunt het buurtteam in uw wijk vinden op www.buurtteamsutrecht.nl.   

  Soms verwijzen de medewerkers door naar een externe deskundige. Uw vragen worden vertrouwelijk behandeld en u heeft recht op inzage in uw eigen dossier. De hulpverlening is gratis.

 • Stadsgeldbeheer / De Tussenvoorziening

  Stadsgeldbeheer helpt (ex) dak- en thuislozen die moeite hebben om hun inkomen zelfstandig te beheren en hun schulden op te lossen. De dienstverlening begint met budgetbeheer. Een budgetconsulent helpt met het op orde brengen van uw financiën. Hij maakt ook afspraken met u over vaste lasten, leefgeld en reserveringen voor grote of onverwachte uitgaven.


  Naast budgetbeheer worden, als dat nodig is, ook schulden aangepakt. Budgetbeheer kan een voorbereiding zijn voor een schuldenregeling. Schulden aanpakken kan helpen om aan de voorwaarden voor schuldhulpverlening te voldoen.


  Bij schuldhulpverlening kunt u denken aan de volgende diensten: het in kaart brengen van de schulden; contacten onderhouden met schuldeisers; voorstellen doen voor een betalingsregeling; eventueel aanvragen van de WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen); het bewaken van de aflossing van de schulden; nazorg en begeleiding naar het zelfstandig beheren van de financiën.


  Welke van deze diensten voor u van toepassing zijn, bespreekt u samen met de budgetconsulent. Wilt u zich aanmelden? Dan kunt u (met uw begeleider) telefonisch contact opnemen of u aanmelden via de website: www.tussenvoorziening.nl/ik-zoek-hulp-of-opvang/74/geld.
  Een medewerker maakt een afspraak met u (en uw begeleider) voor een aanmeldgesprek. Tijdens het gesprek wordt uw vraag besproken en krijgt u uitleg over Stadsgeldbeheer. Het aanmeldgesprek is een voorwaarde om op de wachtlijst voor budgetbeheer te komen.

  Aanbieder

 • SchuldHulpMaatje

  SchuldHulpMaatje is een vrijwilligersorganisatie. Schuldhulpmaatjes komen bij u langs om u te helpen uw financiële huishouding te ordenen. En minstens zo belangrijk, zij leren u ook hoe u in de toekomst uw financiële huishouding gezond kunt houden.


  Een groot pluspunt van het schuldhulpmaatje is dat hij of zij tijd voor u heeft. Om naar u te luisteren bijvoorbeeld. Om met u een ingewikkeld formulier in te vullen of u te ondersteunen bij een lastig telefoongesprek met een schuldeiser. De steun van een schuldhulpmaatje blijkt vaak een goede bijdrage voor het slagen van de schuldhulpverlening.

  SchuldHulpMaatje Jong
  Jongeren in Utrecht kunnen hulp krijgen van speciale ‘jongerenmaatjes’. De maatjes weten hoe ze jongeren kunnen helpen om hun geldzaken weer in goede banen te leiden. Aanmelden kan via schuldhulpmaatje jong.nl.

  Aanbieder

 • Buurtteams

  De buurtteams spelen een belangrijke rol bij het voorkomen dat schulden uit de hand lopen. Loopt u vast met uw financiën? Wacht dan niet te lang. Bespreek uw probleem bij het buurtteam. U krijgt er de informatie en ondersteuning die u helpen uw financiële situatie te verbeteren en schulden aan te pakken.


  Bij de buurtteams kunt u niet alleen voor een individueel gesprek terecht. Vaak worden ook cursussen en bijeenkomsten over financiën en administratie georganiseerd. U leert er uw financiën op orde brengen en overzicht te krijgen over uw inkomsten en uitgaven.  Ook kunt u een afspraak maken bij het buurtteam, waarbij een medewerker van de gemeente aanwezig is. Deze medewerker heeft kennis over het oplossen van schulden. 
  U vindt het adres van het buurtteam in uw buurt op buurtteamsutrecht.nl.

1 ander vindt dit ook

Reageer op deze pagina