Belangenbehartiging is meestal gericht op specifieke doelgroepen die iets gemeenschappelijk hebben, of is gericht op een specifiek thema dat iedereen kan overkomen.
Voor algemene thema's en doelgroepen zijn er vaak informatienummers waar iedereen een vraag kan stellen. Achter de telefoons van de informatienummers zitten getrainde medewerkers die luisteren naar uw vraag of probleem en proberen om u verder te helpen. Soms zijn informatienummers gratis, soms betaalt u hiervoor extra. De kosten moeten dan vooraf gemeld worden.
Art.1 Midden Nederland zet zich actief in voor preventie en bestrijding van discriminatie.
Discriminatie komt overal in de samenleving voor, ook op de arbeidsmarkt. Er bestaat veel onwetendheid over discriminatie: wat is het precies, hoe ontstaat het en hoe vaak komt het voor en welke rechten en plichten hebben werkgevers en werknemers over en weer? Veel gevallen van discriminatie zijn onbedoeld en ontstaan onder invloed van onbewuste stereotypering en vooroordelen. Maar ook onbedoelde, onbewuste discriminatie is discriminatie en moet voorkomen en bestreden worden.
Waarom is het goed om discriminatie te melden?
Ten eerste geldt: 'niet gemeld is niet gebeurd'. Als niemand voorvallen van discriminatie meldt dan weet de gemeente niet wat er in een (uw!) omgeving speelt. Bovendien kan er alleen iets aan de ongewenste situatie gedaan worden als er gemeld wordt.
Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies en informatie op alle rechtsterreinen aan iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen. Dat gebeurt op een vertrouwelijke manier.
De 250 juristen van het Juridisch Loket, verspreid over 30 vestigingen door heel Nederland, zijn onafhankelijk en geven persoonlijk advies. Indien nodig kunnen zij ook helpen een goede advocaat te vinden.
Kinderen of jongeren die worden gepest, met problemen thuis, ruzie met vrienden of die zich rot voelen, kunnen bellen of chatten met De Kindertelefoon. De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar.
Mensen die Wmo-begeleiding vragen bij een buurtteam kunnen zich bij de melding, of later in de procedure, bij laten staan door een klantondersteuner van U Centraal.
Heeft u door een beperking hulp en ondersteuning nodig bij:
Dan komt u misschien in aanmerking voor bijvoorbeeld hulp van een buurtteam, dagbesteding of een PGB voor begeleiding thuis. Deze ondersteuning valt vaak onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Hiervoor kunt u terecht bij uw buurtteam.
Een Klantondersteuner helpt u in de aanvraag door:
Klantondersteuning is niet verbonden aan het buurtteam en is kosteloos.
MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen.
De Notaristelefoon is er voor al uw algemene vragen op diverse notariële gebieden. Zo kunt u bijvoorbeeld met de Notaristelefoon bellen als u een vraag heeft wat er geregeld moet worden bij een nalatenschap.
De Vereniging Rechtswinkel Utrecht is een vrijwilligersorganisatie waar ongeveer 50 gevorderde rechtenstudenten dagelijks gratis juridisch advies geven tijdens telefonische spreekuren en specialistische inloopspreekuren. De studenten die werkzaam zijn bij de Rechtswinkel hebben een goede juridische basiskennis en doen op deze manier praktijkervaring op.
Slachtofferhulp kan met u meedenken over juridische stappen, emotionele ondersteuning en biedt praktische hulp. Deze hulp is altijd kosteloos en bij u in de buurt. De dienstverlening van Slachtofferhulp wordt uitgevoerd door deskundige en professionele vrijwilligers.
De Luisterlijn Utrecht (voorheen Telefonische Hulpdienst Utrecht) is 24 uur per dag bereikbaar voor een persoonlijk gesprek per telefoon. Tijdens openingstijden is de Chathulpdienst bereikbaar per chat. De contacten zijn vertrouwelijk en anoniem. U betaalt alleen uw reguliere telefoontarief.
chat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact