Er zijn in de stad Utrecht op het gebied van zorg en welzijn meerdere organisaties die hulp aanbieden van goed opgeleide, deskundige vrijwilligers. Hierna vindt u bij welke organisaties u terecht kunt, ook als u zelf vrijwilliger wilt worden.
De vrijwilligers van de Algemene Hulpdienst helpen mensen die door ziekte of beperking, hoge leeftijd of een gebrek aan sociale contacten zelf niet alles meer kunnen én geen geld hebben om mensen in te huren. De hulp bestaat bijvoorbeeld uit boodschappen doen of kleine klussen, contact, begeleiding en vervoer naar arts of ziekenhuis. De hulp is gratis, wel wordt soms reiskostenvergoeding gevraagd. Na een telefonisch intakegesprek kan de Hulpdienst voor u op zoek naar een vrijwilliger.
Big Brothers Big Sisters Utrecht is een professioneel duurzaam mentorprogramma en zij koppelen getrainde enthousiaste vrijwilligers (bigs) aan kwetsbare kinderen en jongeren (littles) die opgroeien in minimagezinnen. Zij lijden vaak onder stress, zorgen en schaamte en hebben gebrek aan positieve aandacht en ontwikkelingskansen in hun leven. Om dat te doorbreken, ondernemen de big en little wekelijks, minimaal een jaar lang, leuke activiteiten die de horizon, ontwikkeling en het zelfvertrouwen van de little structureel vergroten. De toekomstmogelijkheden worden daardoor verbeterd en dat is ook direct onze missie: alle kinderen hebben recht op dezelfde ontwikkelingskansen. De match wordt professioneel begeleid en de resultaten zijn zeer positief.
Wie te maken krijgt met een ernstige of levensbedreigende ziekte kan sterke behoefte voelen om met iemand te praten. Buddyzorg Midden Nederland traint en begeleidt voor dit doel buddy’s. Een buddy kan korte of langere tijd (maximaal een jaar) contact onderhouden met een cliënt. Een buddy biedt gezelschap, afleiding, een luisterend oor of coachende gesprekken over alles wat de cliënt bezighoudt. Mensen kunnen zich zelf telefonisch of per mail aanmelden, of verwijzers zoals een arts of verpleegkundige kunnen dat doen. Buddyzorg is gratis.
Buurtbemiddeling helpt mensen om burenruzies op te lossen. Getrainde vrijwilligers, de buurtbemiddelaars, luisteren naar het verhaal van beide partijen. Zij geven geen oordeel en zijn neutraal. Het is de bedoeling dat de ruziënde partijen onder begeleiding van bemiddelaars zelf samen hun conflict oplossen. Bij elk conflict is het beter dat de partijen zelf hun probleem oplossen dan dat een andere partij de oplossing oplegt. Zo is de kans kleiner dat een probleem zich weer voordoet. Uiteraard hebben de bemiddelaars een geheimhoudingsplicht.
Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van de stad Utrecht. En de ondersteuning van de buurtbemiddelaars is gratis. Het enige wat van u gevraagd wordt is inzet voor een oplossing.
Voordelen van buurtbemiddeling:
U heeft het conflict zelf opgelost
De communicatie kan hersteld worden
De leefbaarheid van de buurt, wijk en gemeente verbeteren.
De Wilg is een vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking. Wekelijks biedt de Wilg verschillende activiteiten gericht op vrije tijd.
Al 70 jaar vormt het regelmatig bezoeken van mensen met een lichamelijke beperking het hart van de Zonnebloem. Het bezoek richt zich vooral op mensen die door gevorderde leeftijd, ziekte of beperking weinig buiten de deur komen. Als het sociale leven zich op enkele tientallen vierkante meters afspeelt, ligt eenzaamheid en zelfs sociaal isolement op de loer. De Zonnebloemvrijwilligers proberen dat te voorkomen door de buitenwereld bij mensen binnen te brengen. Maar ook door samen buitenshuis individueel of met meerdere deelnemers tegelijkertijd leuke activiteiten te ondernemen. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om op vakantie te gaan. Ook bieden zij de mogelijkheid om de aangepaste Zonnebloemauto één of meerdere aaneengesloten dagen op pad te gaan. In Utrecht zijn daarvoor ruim 100 vrijwilligers actief.
Dierenbuddy is een activiteit van de Dierenbescherming. Een Dierenbuddy van de Dierenbescherming helpt ouderen/chronisch zieken met het verzorgen van hun huisdier als de eigenaar hiertoe niet meer (volledig) in staat is.
De Domstad PlusBus is bedoeld voor 65-plussers die er niet zelfstandig op uit kunnen. De vrijwilligers van de bus maken dagelijks uitstapjes in de stad en erbuiten, bijvoorbeeld naar een museum of pannenkoekenhuis. U wordt thuis opgehaald en krijgt hulp bij het instappen of voortduwen van uw rolstoel. U reist samen met zes anderen.
Als u zich aanmeldt als deelnemer ontvangt u elke drie maanden gratis een programmaboekje met uitstapjes. De kosten van de uitjes varieren (zie programmaboekje) maar u betaalt slechts de kostprijs. Een boodschappenrit binnen Utrecht kost € 4,00. Heeft u een U-pas? Dan krijgt u korting.
Zorgcentra, maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven kunnen de bussen ook huren voor eigen activiteiten. Informeer bij U Centraal naar de mogelijkheden.
Gilde Utrecht is een vrijwilligersorganisatie voor vijfenveertigplussers waarin meer dan tweehonderd mensen hun ervaring - opgedaan in werk en hobby – belangeloos inzetten voor Utrechtse stadsgenoten. Zij bieden verschillende mogelijkheden om taalvaardigheden te leren.
Handjehelpen zorgt voor een passende koppeling tussen kinderen en volwassenen met een beperking en vrijwilligers of stagiairs, die hun maatschappelijke betrokkenheid willen omzetten in daden. De ondersteuning vindt plaats in de thuissituatie. Het uitgangspunt is altijd de behoefte van de hulpvrager. Handjehelpen biedt hulp aan:
Iedereen is welkom om zich aan te melden met een hulpvraag.
Opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Elk gezin maakt wel eens een periode door waarin het niet zo goed gaat. Meestal lossen de ouders deze problemen zelf op. Maar soms hebben gezinnen meer dan anders behoefte aan een luisterend oor, praktische hulp of iemand die met hen meedenkt in de opvoeding. Home-Start ondersteunt deze gezinnen door wekelijkse bezoekjes van een getrainde Home-Start vrijwilliger. De ouders geven zelf aan op welke gebieden zij steun wensen; hun vragen staan centraal. De ondersteuning duurt gemiddeld negen maanden maar alles is maatwerk.
Humanitas biedt verschillende activiteiten aan, zoals Maatjes Slachtoffers Mensenhandel, Thuisadministratie, Steun bij Rouw (verschillend aanbod), Taalmaatjes, Studiemaatjes en Vriendschappelijk huisbezoek
De infolijn Informele Zorg geeft advies over de inzet van vrijwilligers in zorg en welzijn. De infolijn is ondergebracht bij U Centraal maar biedt informatie over heel Utrecht. U Centraal werkt nauw samen met andere organisaties die ook vrijwillige zorg aanbieden.
JobHulpMaatje is er voor u als u uw baan hebt verloren of als u bij uw huidige baan niet meer op uw plek zit.
JobGroups
In een JobGroup gaat u samen met andere Utrechtse werkzoekenden aan de slag met bepaalde thema’s. Daar omheen is er ruimte om ervaringen en tips uit te wisselen. De insteek is: samen sta je sterker! Door uw unieke bijdrage aan het programma helpt u uzelf en anderen op weg in het vinden van een nieuwe baan.
Een JobGroup bestaat uit zeven ontmoetingsmomenten van circa twee uur, elke week op een vast moment. De zeven bijbehorende thema’s zijn: Wie ben ik? Wat belemmert mij? Wat kan ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Hoe selecteer ik? En tot slot: werk zoeken – de praktijk (Elevator Pitch).
JobHulpMaatje
Is een groepsaanpak voor u niet passend of wilt u na de JobGroup verder met uw ontdekkingstocht? Dan kunt u samen met de coördinator besluiten om individueel aan de slag te gaan. U wordt dan gekoppeld aan een ‘JobHulpMaatje’, een goed opgeleide vrijwilliger. Hij of zij coacht u één op één.
Netwerk Serve the City Utrecht is een jongerenvrijwilligersorganisatie die jonge Utrechters laagdrempelig vrijwilligerswerk biedt. Jonge vrijwilligers (globaal tussen de 16-30 jaar) zetten zich in voor mensen in Utrecht die weinig of geen netwerk hebben. Dit doen zij door hulp en/of netwerk te bieden.
Een netwerkcoach kan u helpen om contacten op te bouwen en te onderhouden. Voelt u zich geremd in contact met anderen? Vindt u het moeilijk om uzelf te presenteren of voor uzelf op te komen? Samen met de netwerkcoach bespreekt u wat u wilt veranderen en maakt u een plan om aan verbetering te werken. De hulp van de coach is gratis.
Rechtstreeks brengt 50-plussers met elkaar in contact om gezamenlijk iets te ondernemen. Rechtstreeks is geen relatiebemiddelingsbureau, het gaat enkel om vriendschap. Contacten ontstaan met hulp van vrijwilligers tijdens tweemaandelijkse contactbijeenkomsten, of na een oproep in de nieuwsbrief van Rechtstreeks.
Een schuldhulpmaatje komt bij u langs om u te helpen uw financiële huishouding te ordenen. En minstens zo belangrijk een schuldhulpmaatje leert u ook hoe u in de toekomst uw financiële huishouding gezond kunt houden. Een groot pluspunt van het schuldhulpmaatje is dat hij of zij tijd voor u heeft. Om naar u te luisteren bijvoorbeeld. Om met u een ingewikkeld formulier in te vullen of u te ondersteunen bij een lastig telefoongesprek met een schuldeiser. De steun van een schuldhulpmaatje blijkt vaak een goede bijdrage voor het slagen van de schuldhulpverlening.
Jongeren in Utrecht kunnen hulp krijgen van ‘jongerenmaatjes’. Ze helpen om hun geldzaken weer in goede banen te leiden. Aanmelden kan via schuldhulpmaatje jong.nl.
Stichting Al Amal zet zich in om de participatie van vrouwen, jongeren, kinderen en multiprobleemgezinnen te verbeteren. Al Amal ondersteunt daarvoor verschillende projecten in Utrechtse migrantengemeenschappen, met name de Marokkaanse.
Bij de Tussenvoorziening kunt u kiezen voor verschillende soorten vrijwilligerswerk. Het biedt opvang, woon- en financiële begeleiding aan mensen die in een kwetsbare situatie verkeren. De begeleiding is gericht op verbetering van de woon- en leefsituatie en het voorkomen van terugval.
Klik hier voor de website met een actueel overzicht van vrijwilligersactiviteiten.
Stichting HIP (Hulp in Praktijk) bemiddelt in allerlei vormen van dagelijkse hulp. U kunt hulp aanvragen wanneer u een gebrek hebt aan netwerk, gezondheid en/of inkomen. HiP bemiddelt zodat u hulp krijgt van een vrijwilliger uit de lokale kerken.
Present slaat een brug tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Het aanbod van burgers die zich in willen zetten is het vertrekpunt. Burgers uit kerken, bedrijven of verenigingen, families, gezinnen, vriendengroepen of andere groepen. Hulpvragen worden altijd ingediend door een hulpverlener van een maatschappelijk organisatie.
Door het project jong+oud=goud worden senioren en studenten met elkaar in contact gebracht. De student richt zicht vervolgens een jaar lang minimaal 6 uur per maand, op de zelfredzaamheid van de senior. Zij doen waar de senior behoefte aan heeft: oefenen op de computer, internet gebruiken, een wandeling maken enz.
Taal voor het leven is onderdeel van Stichting Lezen en Schrijven. Ze bieden op veel verschillende manieren hulp aan. Van een cursus tot online les volgen.
De Luisterlijn Utrecht (voorheen Telefonische Hulpdienst Utrecht) is 24 uur per dag bereikbaar voor een persoonlijk gesprek per telefoon. Tijdens openingstijden is de Chathulpdienst bereikbaar per chat. De contacten zijn vertrouwelijk en anoniem. U betaalt alleen uw reguliere telefoontarief.
Team Financiën, Informatie en Advies is er voor inwoners van de stad Utrecht. Vrijwilligers met kennis van zaken ondersteunen bij het ordenen van de (financiële) administratie. Dat kan individuele hulp zijn als u zelfstandig woont en er alleen voor staat. De vrijwilliger helpt u op weg zodat u uw administratie uiteindelijk (weer) zelf kunt bijhouden.
Kunt u naar een locatie komen, dan kunt u deelnemen aan een van het onderstaande groepsaanbod:
Utrecht Cares biedt vrijwilligerswerk op flexibele basis. Utrecht Cares zich richt op jong professioneel talent en biedt verschillende soorten vrijwilligerswerk zoals huiswerkbegeleiding aan.
De VoorleesExpress is er voor gezinnen met kinderen van 2 tot 8 jaar. Een vrijwilliger komt thuis bij het gezin voorlezen zodat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. De taalontwikkeling van kinderen wordt gestimuleerd waarbij nauw wordt samengewerkt met de ouders.
Vriendschap in Utrecht is er voor iedereen tussen 18 en 50 jaar die op zoek is naar meer of betere vriendschappen. Vriendschap in Utrecht biedt vriendschapsbemiddeling en personal coaching. Ook worden ontmoetingsbijeenkomsten georganiseerd (Meet&Greet).
WIJ 3.0 biedt (dag)activiteiten, arbeidsmatige participatie en diverse vormen van begeleiding. Er zijn activiteiten op het gebied van mode, ICT, fietsreparatie, metaal, hovenierswerk en schilderswerk.
Merkt u dat u niet alles meer zelf kunt? Alledaagse dingen, zoals afwassen of boodschappen doen? Of kent u iemand die in die situatie verkeert? De stagiaires van Zorg&Zo helpen u graag thuis. Maar zij helpen ook bij activiteiten in de wijk, in buurthuizen en zorgcentra, en bij sport en spelactiviteiten.
Zoals JIJ is een maatjesproject voor en door jonge vrouwen in Utrecht. Het doel is het verbinden en empoweren van jonge vrouwen. Dit willen zij bereiken door het on- en offline delen van echte en eerlijke verhalen waarin ieder zich kan herkennen.
Voor wie: Utrechtse meiden van 14-18 jaar
Door wie: Utrechtse vrouwen van 21-35 jaar
Een tiener komt in contact met een vrouw die haar aanmoedigt, in haar gelooft en het beste in haar naar boven haalt tijdens een individueel traject dat op verschillende momenten en plekken kan plaatsvinden.
De website is een belangrijk onderdeel van het maatjesproject. Hierop kunnen de tienermeiden de verhalen lezen van de vrouwen waar ze mee in contact kunnen komen en direct reageren. De tiener kan zelf kiezen op welke manier ze in contact wil komen met haar maatje; door te chatten, het ontvangen van een kaartje of een ontmoeting in real life. Als er een klik is, dan houden ze contact door af en toe af te spreken, te appen en leuke kaartjes te ontvangen. In principe duurt een Zoals JIJ traject een jaar.
chat
Het kan zijn dat u er alleen niet uit komt. Via de chat, per e-mail of telefoon kunt u persoonlijk advies krijgen. Hieronder ziet u de mogelijkheden. U wordt doorgeleid naar een webpagina van U Centraal, omdat U Gids, het forum en de chat worden beheerd door medewerkers van welzijnsorganisatie U Centraal.
Tijdens de chat kunt u chatten met een medewerker van het stadsteam Informatie en Advies. Het chatspreekuur is op de volgende uren geopend.
Naar chat
Bellen, mailen of langskomen kan ook bij U Centraal. Hier vindt u adressen en telefoonnummers.
Naar contact